Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel Logo

Schop in de grond voor speelplezier in Aarle-Rixtel

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

 

Aarle-Rixtel – De grond- en graafwerkzaamheden voor een nieuwe speeltuin aan de Lijsterstraat in Aarle-Rixtel gingen afgelopen zaterdag van start. Onder toeziend oog van het bestuur van de Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel werden de contouren van de eerste speellocatie die de Aarlese jeugd moet uitdagen om meer buiten te spelen zichtbaar. De eerste, want de stichting is ambitieus. De komende jaren willen zij nog drie of vier speeltuinen realiseren op diverse locaties in Aarle-Rixtel.

 

Speeltoestellen die uitdaging bieden
Geen voorgekauwd speelgoed, maar speeltoestellen die uitdaging bieden. Op een terrein waar ook de ouders een plekje vinden om met elkaar in gesprek te gaan en de sociale contacten aan te halen. Dat is wat Bert Biemans voor ogen had toen hij twee jaar geleden in gesprek ging met de gemeente Laarbeek. Hij woont zelf op Strijp en trok regelmatig met zijn kinderen naar Lieshout waar wel een speeltuin is waar de kinderen zich langer konden vermaken en hij het zelf met een thermosfles koffie bij de hand prima naar zijn zin had. Hij vond dat dat in Aarle-Rixtel ook mogelijk moest zijn. Daarom zocht hij een aantal ouders bij elkaar en richtten ze gezamenlijk Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel op.

 

“Top vijf”
De gemeente was direct enthousiast om mee te werken. Omdat de speeltoestellen aan de Lijsterstraat een paar jaar geleden moesten wijken voor het noodgebouw van basisschool de Heindert vroegen ze de stichting om dat terrein als eerste op te pakken. Er werd een werkgroep namens de buurt opgericht en aan de kinderen werd door middel van een enquête gevraagd welke speeltoestellen er volgens hen in de speeltuin horen. “Daar is een top vijf uitgekomen”, vertelt Bert. “Op nummer één stond een kabelbaan. Dankzij geld van een aantal fondsen kunnen we tien toestellen van duurzaam robinia hout plaatsen. Het was één van de wensen van de buurt dat het geheel een duurzame en natuurlijke uitstraling zou krijgen. De eyecatcher van het terrein wordt een verhoging met daarop een klimparcours. En de kabelbaan die komt er, een dubbele zelfs van 30 meter lang. Zodat de kinderen straks wedstrijdjes kunnen houden.”

 

“Ontmoetingsplaats voor kinderen én ouders”
Stichting Speelplezier verzorgt in samenwerking met de werkgroep in de buurt het beheer van het terrein. “De speeltuin moet echt van de woonwijk en de mensen zelf worden”, legt Bert de visie van de stichting uit. “Dat ze elkaar aan gaan spreken. Ook bijvoorbeeld als iemand er zijn hond uitlaat of als er iets vernield wordt. We willen saamhorigheidsgevoel creëren. Het moet een ontmoetingsplaats voor kinderen én ouders worden. Er komt ook een zitje. Dat ouders elkaar hier ‘s avonds kunnen ontmoeten en weten wie de buurman is. We zoeken trouwens nog een bestuurslid voor de stichting. Dus als er een ouder is die zich aangesproken voelt, dan kan die zich bij ons melden.”

 

Het speelterrein aan de Lijsterstraat in Aarle-Rixtel wordt officieel geopend op zondag 24 juni. De speeltuin wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Laarbeek, Rabobank Peel-Noord, VSB Fonds, Stichting Steun Welzijnszorg, Jantje Beton en de firma Loomans uit Aarle-Rixtel die de grond- en graafwerkzaamheden voor haar rekening neemt. De volgende speeltuin die Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel wil realiseren is op Strijp.

 

Bekijk hier de foto’s van het project.

 

Bron: DeMooiLaarbeekKrant
Link: https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/28493/schop-in-de-grond-voor-speelplezier-in-aarle-rixtel-


Website gemaakt door: CoWEB.nl Reclamebureau