Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel Logo

Tweede project stichting Speelplezier in de maak op Strijp

Aarle-Rixtel – Stichting Speelplezier wil in Aarle-Rixtel een aantal speelgelegenheden realiseren waarin kinderen van allerlei leeftijden zich kunnen vermaken met uitdagende speeltoestellen en speelplekken. Na een geslaagde primeur aan de Lijsterstraat, is stichting Speelplezier nu bezig met het realiseren van een speeltuin en speelplek op plan Strijp. De drijvende krachten achter dit burgerinitiatief zijn Bert Biemans, Dave van Hoof en Maurits Driessen.

 

Onder de kinderen van plan Strijp is onlangs een enquête gehouden met de vraag waar zij graag mee spelen. “Zo bepalen de kinderen mede hoe hun toekomstige speelplek eruit gaat zien,” legt Dave van Hoof uit: “De speeltoestellen die in de top vijf staan, daar zijn we mee naar de leverancier gegaan. Deze heeft het ontwerp zo gemaakt dat het voor de kinderen een uitdaging blijft om er te spelen. Dit ontwerp hebben we gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor de buurtbewoners. Met de tips en tops die daar genoemd werden hebben wij ons plan nog wat aangepast.”

 

De initiatiefnemer van stichting Speelplezier is Bert Biemans. Hij zag in zijn eigen ‘jonge’ wijk Strijp dat kinderen nauwelijks prikkels krijgen om buiten te gaan spelen: “Er staan hier en daar wel wat losstaande speeltoestellen maar daar zijn kinderen binnen vijf minuten uitgespeeld. Er zijn weinig speelgelegenheden in het dorp die echt uitdaging bieden. Wij willen iets waar zowel jong als oud zich kan vermaken. Kinderen moeten worden uitgedaagd om achter de laptop vandaan te komen.” Om dit doel te bereiken besloot Bert, in samenwerking met de gemeente, stichting Speelplezier op te richten.

 

Als eerste liet de stichting onderzoek verrichten naar geschikte locaties voor de vier á vijf aan te leggen speelplekken. Hierbij werd volgens Bert gekeken naar ruimte, opbouw van de wijken qua kinderaantallen en verkeersdrukte: “Ze moeten centraal liggen. We hebben Aarle-Rixtel in vieren gedeeld. In elk deel komt een speelplek zodat kinderen niet de drukke Dorpsstraat hoeven over te steken. Op iedere speelplek willen we drie soorten uitdagingen bieden voor de verschillende leeftijdscategorieën. Zo denken we aan zand en water voor de allerjongsten, klim- en klautertoestellen voor de basisschoolleerlingen en een voetbalveld voor de wat oudere kinderen.”

 

Speelplek De Lijster werd in 2018 geopend. Dit jaar is Strijp aan de beurt. Om deze speelplek te realiseren is er een werkgroep opgericht van buurtbewoners. Daarnaast is er een uitstekende samenwerking met de gemeente. Voor de financiële middelen heeft deels de gemeente gezorgd door middel van een financiële bijdrage en deels de stichting door middel van het werven van fondsen. De leverancier is momenteel bezig met het bouwen van de speeltoestellen. Het is de bedoeling dat de speeltuin 15 juni wordt geopend.

 

“We hebben er al veel uren inzitten,” vertelt Bert: “Maar als we zien hoeveel kinderen er nu spelen in onze eerste speeltuin de Lijster en hoe enthousiast de buurt is dan zijn deze uren goed besteed. Dat is onze drijfveer. We vinden het heel belangrijk om de kinderen weer naar buiten te krijgen en te zien dat hierdoor de ouders ook meer contact krijgen. De buurt leert elkaar zo weer kennen.”

 

De bestuursleden geven tot slot aan dat mensen die interesse hebben voor dit mooie initiatief zich kunnen aansluiten bij de stichting. Ook voor het onderhoud van de speeltuintjes worden vrijwilligers gezocht. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@speelplezieraarle-rixtel.nl of kijk je op de site speelplezieraarlerixtel.nl.

 

Bron: www.mooilaarbeek.nl


Website gemaakt door: CoWEB.nl Reclamebureau